Oblasti poradenství

Nový web s indikátory udržitelného rozvoje

 

Udržitelný rozvoj se snaží odstranit nebo zmírnit negativní projevy dosavadního způsobu vývoje lidské společnosti. Udržitelný rozvoj tak nebere v potaz pouze ekonomický růst, ale i společenské hodnoty a přírodní bohatství. OSN proto v roce 2015 přijala akční plán společných cílů udržitelného rozvoje Agenda 2030, který byl do českého prostředí transponován jako ČR 2030. K monitorování cílů byl vytvořen indikátorový rámec, který prezentuje nový web https://www.sdg-data.cz/.

 

Web je určený pro zájemce o udržitelný rozvoj z řad veřejnosti i odborníků a úředníků státní správy. Pro lepší orientaci ve stovkách záznamů nabízí web přístup k indikátorům udržitelného rozvoje jak hierarchicky, kdy jsou indikátory seřazeny od cílů, podcílů a klíčových oblastí po jednotlivé indikátory, tak i přes kategorie, atributy a štítky. K dostupným indikátorům je vytvořena vizualizace, připojená podkladová data ke stažení a metadata. Vizualizace jsou interaktivní, umožňují filtrovat data a vytvářet pohledy podle atributů. Web je dvoujazyčný v české a anglické verzi.

 

Udržitelný rozvoj v posledních letech nabývá na významu v Evropě i ve světě. V oblasti životního prostředí čelíme tzv. trojité planetární krizi, která zahrnuje změnu klimatu, ztrátu biodiverzity a znečištění životního prostředí. Tato krize je vzájemně provázána se současnými demografickými změnami, migrací a prohlubující se sociální nerovností. Zrychlující se technologický vývoj a narůstající propojování současného světa nás nutí vnímat svět v souvislostech a přijmout zodpovědnost každého státu vůči globálnímu společenství. V průběhu letních měsíců tak na našem facebookovém profilu postupně představíme vybrané indikátory, které reprezentují jednotlivé cíle udržitelného rozvoje.