Oblasti poradenství

Nové hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu

 

Cílem navržené novely je provedení povinné transpozice evropské směrnice č. 2020/2184 do národní legislativy ČR.

Tato směrnice v plném rozsahu nahrazuje směrnici Rady 98/83/ES. Přijetím návrhu bude zajištěno zvýšení bezpečnosti dodávané pitné vody, jelikož posouzení a následné řízení rizik v celém řetězci, tzn. od povodí, přes jímání, úpravu, distribuční síť až po kohoutek spotřebitele, umožňuje zaměření se na relevantní rizika a přijetí vhodných opatření k efektivní ochraně veřejného zdraví.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů.

Vyhláška je prováděcím předpisem k novele zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů účinné od 1. července 2023 pod č. 167/2023 Sb.

V návrhu předpisu jsou uvedeny směrné hodnoty pro ukazatele, které vychází z prováděcího rozhodnutí Komise (EU) 2022/679 ze dne 19. ledna 2022, kterým se podle směrnice EP a Rady (EU) 2020/2184 stanoví seznam sledovaných ukazatelů týkající se látek nebo sloučenin, které u vody určené k lidské spotřebě vzbuzují obavy (oznámeno pod číslem C(2022) 142). Jedná se o látky nebo sloučeniny, které u veřejnosti nebo vědecké obce vzbuzují obavy ze zdravotních důvodů. Komise vychází především z vědeckého výzkumu a nové zařazení na seznam sledovaných ukazatelů musí být vždy řádně odůvodněno. Jelikož se jedná o nový typ hygienického limitu, je v návrhu předpisu specifikován postup, jak s tímto limitem pracovat.

Novela zákona č. 258/2000 Sb. dále nově zavádí povinnost vypracování posouzení rizik domovních rozvodných systémů vody (vnitřních vodovodů) se zaměřením především na olovo a legionely pro provozovatele tzv. prioritních prostorů, které jsou definovány novelou tohoto zákona na základě zhodnocení rizikovosti ve vztahu k využití budov. Navrhovaný právní předpis tuto analýzu podrobně specifikuje a přináší přehledné schéma postupů, jak vyhodnocení provádět.

Navrhovaný právní předpis nastavuje limity nově sledovaných ukazatelů. Jedná se o 3 nové ukazatele - bisfenol A (BPA), halogenoctové kyseliny (chloroctová, di- a trichloroctová, bromoctová a dibromoctová kyselina) a suma látek typu PFAS (suma 20 uvedených per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin). V souladu s povinnou transpozicí směrnice 2020/2184 dochází u některých stávajících ukazatelů ke zpřísnění limitů, a naopak pro některé ke zmírnění.

Z hlediska hygienických limitů jsou novelou zákona č. 258/2000 Sb. na základě požadavku směrnice 2020/2184 mimo stávající hodnoty (nejvyšší mezní hodnoty, mezní a doporučené hodnoty) nově zavedeny navíc směrné a referenční hodnoty. V návrhu předpisu jsou tyty nové hygienické limity blíže specifikovány.

 

Odkazy:

ODok Portál - VeKLEP - Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů

Vědkyně se zabývá kvalitou vody