Oblasti poradenství

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise

 

Nové Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1735 ze dne 13. června 2024, kterým se zřizuje rámec opatření pro posílení evropského ekosystému výroby technologií pro nulové čisté emise a mění nařízení (EU) 2018/1724 vyšlo dne 28. června 2024 v Úředním věstníku EU.

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise vytvoří příznivé podmínky pro investice do ekologických technologií tím, že:

  • zjednoduší povolovací postup u strategických projektů,
  • usnadní přístup na trh pro produkty strategických technologií (zejména při zadávání veřejných zakázek nebo při dražbách energie z obnovitelných zdrojů),
  • zvýší dovednosti evropské pracovní síly v těchto odvětvích (tj. prostřednictvím akademií průmyslu pro nulové čisté emise a vysoce koncentrovaných průmyslových oblastí neboli tzv. „průmyslových údolí“),
  • vytvoří platformu pro koordinaci činnosti EU v této oblasti.

Na podporu inovací se v uvedeném právním aktu navrhuje vytvoření podpůrných regulačních rámců pro vývoj, testování a validaci inovativních technologií (označovaných jako tzv. „regulační pískoviště“).

Pokrok při plnění cílů tohoto aktu bude měřen pomocí dvou orientačních referenčních kritérií. Podle prvního z nich má výrobní kapacita technologií pro nulové čisté emise, jako jsou solární fotovoltaické panely, větrné turbíny, baterie a tepelná čerpadla, dosáhnout 40 % potřeb EU v oblasti zavádění odpovídajících technologií. Druhým kritériem je konkrétní cíl zvýšit podíl Unie na výrobě těchto technologií, tak aby do roku 2040 dosáhl 15 % světové produkce.

Kromě toho tento akt stanoví roční injektážní kapacitu v objemu nejméně 50 milionů tun CO2, které má být do roku 2030 dosaženo v geologických úložištích nacházejících se na území Unie.

Tento akt urychlí pokrok při plnění cílů EU v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 a přechod na klimatickou neutralitu a zároveň:

  • posílí konkurenceschopnost průmyslu EU
  • vytvoří kvalitní pracovní místa
  • podpoří úsilí EU o dosažení energetické nezávislosti