Oblasti poradenství

Náležitá péče podniků v oblasti udržitelnosti

 

Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1760 ze dne 13. června 2024 o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti (CSDDD neboli CS3D) vyšla v Úředním věstníku EU dne 5. července 2024, a vchází v platnost dnem 25. července 2024.

Směrnice se bude týkat společností, které mají více než 1 000 zaměstnanců a obrat vyšší než 450 milionů eur, a jejich činností od výroby zboží nebo poskytování služeb v předcházejících fázích řetězce až po distribuci, přepravu nebo skladování výrobků v následujících fázích řetězce. Společnosti budou muset přijmout a zavést systém založený na posouzení rizik, který bude sledovat případy poškozování lidských právech nebo životního prostředí stanovené ve směrnici, předcházet jim nebo je napravovat.

Směrnice vyžaduje, aby společnosti zajistily dodržování lidských práv a povinností v oblasti životního prostředí v celém řetězci svých činností. Je-li zjištěno porušení těchto povinností, společnosti budou muset přijmout vhodná opatření k prevenci, zmírnění, zastavení nebo minimalizaci nepříznivých dopadů, které vznikají z jejich vlastní činnosti a z činnosti jejich dceřiných podniků a obchodních partnerů v řetězci. Bude možné činit společnosti odpovědnými za způsobenou škodu a tyto společnosti budou muset poskytnout plnou náhradu.

Podniky, jichž se směrnice týká, budou muset rovněž přijmout a uvést v platnost transformační plán pro zmírňování změny klimatu v souladu s Pařížskou dohodou o změně klimatu - tj. v souladu se snižováním dopadu globálního oteplování a cílem udržení maximálního nárůstu teploty o 1,5 °C ("dekarbonizační plán").

Členské státy budou mít dva roky na zavedení právních a správních předpisů, jimiž dosáhnou souladu s tímto právním textem.

Směrnice se bude uplatňovat v závislosti na velikosti společností podle tohoto harmonogramu:

  • 3 roky od vstupu směrnice v platnost pro společnosti s více než 5 000 zaměstnanci a obratem vyšším než 1,5 miliardy eur,
  • 4 roky od vstupu směrnice v platnost pro společnosti s více než 3 000 zaměstnanci a obratem vyšším než 900 milionů eur,
  • 5 let od vstupu směrnice v platnost pro společnosti s více než 1 000 zaměstnanců a obratem vyšším než 450 milionů eur.

 

Další právní povinnosti
Povinnosti plynoucí z CS3D budou zasahovat i do oblasti občanskoprávní odpovědnosti. Zejména pokud společnost úmyslně nebo z nedbalosti nedodrží požadavky dle CS3D a způsobí tím újmu jiné osobě. Újma způsobená na chráněných právních zájmech osoby bude vykládána v souladu s vnitrostátním právem. Přičemž promlčecí lhůta nesmí být kratší než promlčecí lhůta podle příslušného vnitrostátního obecného režimu občanskoprávní odpovědnosti.

Další ožehavou otázkou je, jak se orientovat v různých vrstvách dodržování předpisů v oblasti životního prostředí, sociální oblasti a správy a řízení (ESG). Společnosti, na které se vztahují vnitrostátní pravidla pro dodavatelský řetězec, budou muset počkat na pokyny vlád jednotlivých zemí, jak „přenést“ dodržování stávajících předpisů do nové úpravy. Společnosti, které podávají zprávy podle CSRD, budou považovány za společnosti, které splnily oznamovací povinnost podle CS3D, ale zůstávají některé otázky ohledně vztahu mezi oběma soubory pravidel a jejich nezávislého postupného vstupu v platnost.

Členské země budou mít navíc povinnost zřídit nebo určit dozorčí orgán, který bude provádět kontrolu společností, a v případě nedodržování i ukládat pokuty dle povahy a závažnosti porušení (tzv. „naming and shaming“). Může se jednat například o zveřejňování prohřešků nebo pokuty až do výše 5 % čistého světového obratu společnosti.

 

Přehled právních předpisů týkajících se dodavatelského řetězce pro jednotlivé výrobky

Nařízení o odlesňování

Nařízení o odlesňování ukládá hospodářským subjektům, které uvádějí na trh EU komodity související s odlesňováním a některé odvozené produkty nebo je z EU vyvážejí, povinnost náležité péče. Nařízení stanoví povinná pravidla náležité péče pro všechny hospodářské subjekty a obchodníky, kteří uvádějí na trh, zpřístupňují nebo vyvážejí palmový olej, skot, dřevo, kávu, kakao, kaučuk a sóju, tak i řadu vedlejších produktů, jako je čokoláda, nábytek, potištěný papír a některé deriváty palmového oleje - používané například jako složky výrobků osobní hygieny.
Pokud společnosti odebírají příslušné komodity a výrobky z příslušné země, budou muset uplatňovat odstupňovaný systém povinné due diligence. Nařízení zavádí systém srovnávání, který hodnotí země a jejich úroveň rizika (nízké, standardní, vysoké riziko) odlesňování a znehodnocování lesů způsobeného komoditami v oblasti působnosti nařízení. Hospodářské subjekty musí dále provést posouzení rizik, aby zjistily, zda existuje riziko, že příslušné komodity a produkty, které mají být uvedeny na trh EU nebo z něj vyvezeny, nesplňují požadavky tohoto nařízení.

Nařízení o bateriích

Nové nařízení o bateriích bude mít dopad na složení, výrobu a nakládání s odpady všech typů baterií vyráběných nebo prodávaných v EU. Nová pravidla rozšiřují odpovědnost výrobců a vyžadují náležitou péči dodavatelských řetězců s cílem posoudit sociální a environmentální rizika, přičemž se zaměřují zejména na dodávky kobaltu, přírodního grafitu, lithia a niklu. Nové označování poskytne spotřebitelům přesnější informace o sociálním a environmentálním dopadu baterií.

Nařízení o konfliktních nerostech

Cílem tohoto nařízení je zabránit nebo omezit získávání nerostných surovin z oblastí, kde se ze zisků financují ozbrojené konflikty. Nařízení se vztahuje na cín, tantal, wolfram a zlato (3TG) pocházející z Demokratické republiky Kongo (DRK) a přilehlých zemí, ale zabývá se i nerosty pocházejícími z jiných vysoce rizikových oblastí. Nařízení o konfliktních minerálech se již od 1. ledna 2021 vztahuje na dovozce minerálů a kovů do EU.
 

Přehled: předpisy týkající se dodavatelského řetězce pro jednotlivé výrobky