Oblasti poradenství

Průmyslové emise: nová aktualizovaná pravidla

 

V Úředním věstníku EU vyšla dne 15. července 2024 nově revidovaná směrnice č. 2024/1785/ES o průmyslových emisích, která s nově revidovaným nařízením o zřízení portálu průmyslových emisí (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1244 ze dne 24. dubna 2024 o ohlašování environmentálních údajů z průmyslových zařízení, o zřízení portálu průmyslových emisí a o zrušení nařízení (ES) č. 166/2006), tvoří dva vzájemně se doplňující právní předpisy zaměřené na regulaci a monitorování dopadu průmyslových činností na životní prostředí. 

V platnost vstoupí dvacátým dnem po vyhlášení. Po tomto datu budou mít členské státy EU až 22 měsíců na to, aby ustanovení směrnice začlenily do svých vnitrostátních právních předpisů. Následovat bude tedy transpozice revidované směrnice prostřednictvím zákona o integrované prevenci, tj. zákona č. 76/2002 Sb.

V roce 2028 (a poté každých pět let) Komise přezkoumá a posoudí provádění směrnice s přihlédnutím k nově vznikajícím technologiím. Do roku 2026 musí Komise navíc posoudit, jakým nejlepším způsobem by bylo možno řešit problematiku emisí vznikajících při chovu skotu a emisí ze zemědělských produktů uváděných na trh EU.

Po vyhlášení v Úředním věstníku EU se nařízení o novém portálu průmyslových emisí stane závazným a přímo použitelným ve všech členských státech od roku 2028.

Uvedená pravidla zlepší ohlašování environmentálních údajů modernizací stávajícího evropského registru úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR) s cílem vytvořit komplexnější a integrovanější portál průmyslových emisí.

 

Širší oblast působnosti pro méně průmyslových emisí

Směrnice o průmyslových emisích je hlavním nástrojem EU pro regulaci znečišťujících látek z průmyslových zařízení, včetně intenzivních chovů hospodářských zvířat. Zařízení, na něž se vztahuje již existující směrnice – včetně elektráren, rafinérií a zařízení na zpracování odpadu – představují přibližně 40 % emisí skleníkových plynů a 20 % emisí znečišťujících látek do ovzduší a vody.

V zájmu dalšího snížení průmyslových emisí zahrnuje revidovaná směrnice do své oblasti působnosti více velkých podniků s intenzivním chovem hospodářských zvířat, včetně chovu prasat a drůbeže. Těžební činnosti a velkokapacitní výroba baterií jsou rovněž zahrnuty do oblasti působnosti směrnice: s výhradou přezkumu ze strany Komise může být oblast působnosti rozšířena i na průmyslové nerosty.

 

Méně byrokracie díky elektronickým povolením

Povolení jsou pro zařízení nezbytná, protože zařízení musí prokázat dodržování stávajících pravidel pro snižování průmyslových emisí, včetně vhodných opatření a mezních hodnot emisí.

Nová směrnice zajistí, aby vydávání povolení bylo efektivnější a méně zatěžující, mimo jiné zavedením povinnosti, na jejímž základě mají členské státy do roku 2035 zřídit elektronický systém pro udělování povolení (elektronické povolení).

 

Účinné prosazování a sankce

Členské státy stanoví účinné, přiměřené a odrazující sankce v případě nedodržení ustanovení směrnice. Za závažná porušení předpisů mohou být hospodářské subjekty povinny zaplatit sankce ve výši nejméně 3 % jejich ročního obratu v Unii.

Směrnice rovněž zavádí právo osob, jejichž zdraví bylo dotčeno, požadovat náhradu škody od osob, které směrnici porušují.

 

Informace a účast veřejnosti

Nařízením, které bylo přijato, se zřizuje nový portál pro komplexnější a integrovanější informace o průmyslových emisích, který nahrazuje stávající evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR).

Pokud jde o cíl nulového znečištění v rámci Zelené dohody, nový portál zlepší přístup veřejnosti k informacím týkajícím se průmyslových emisí a usnadní účast veřejnosti na rozhodování v oblasti životního prostředí, včetně identifikace zdrojů znečištění.

 

Zdroje a informace:

Průmyslové emise v EU

 

 

Článek 70b

Agregační pravidlo

1.   Nacházejí-li se dvě nebo více zařízení zabývající se chovem hospodářských zvířat blízko sebe a mají-li stejného provozovatele, případně jsou-li taková zařízení pod kontrolou provozovatelů, kteří jsou v hospodářském nebo právním vztahu, přijmou členské státy opatření k zajištění toho, aby mohl příslušný orgán považovat tato zařízení pro účely výpočtu kapacitní prahové hodnoty uvedené v článku 70a za jeden celek.

Členské státy zajistí, aby pravidlo uvedené v prvním pododstavci nebylo používáno k obcházení povinností stanovených v této směrnici.

2.   Do 5. srpna 2028 Komise po konzultaci s členskými státy zveřejní pokyny týkající se kritérií, podle kterých lze různá zařízení považovat za jeden celek podle odstavce 1.

 

PŘÍLOHA Ia

Činnosti podle článku 70a

Zařízení spadají do oblasti působnosti této přílohy, pokud provádějí jednu nebo více z následujících kategorií činností:

1.

Chovají prasata v počtu 350 DJ nebo vyšším, s výjimkou chovu v režimu ekologické produkce v souladu s nařízením (EU) 2018/848 nebo s intenzitou chovu nižší než 2 DJ/hektar, kdy je daná plocha používána pouze pro pastvu nebo pěstování krmiv nebo pícnin používaných ke krmení zvířat a kde jsou zvířata po značnou část roku nebo sezónně chována venku.

2.

Chovají pouze nosnice v počtu 300 DJ nebo vyšším nebo chovají pouze jiné kategorie drůbeže v počtu 280 DJ nebo vyšším. V zařízeních chovajících různé druhy drůbeže včetně nosnic činí prahová hodnota 280 DJ a kapacita se vypočítá za použití váhového faktoru (*1)0,93 pro nosnice.

3.

Chovají jakoukoli kombinaci prasat nebo drůbeže v počtu 380 DJ nebo vyšším, s výjimkou chovu prasat v režimu ekologické produkce v souladu s nařízením (EU) 2018/848 nebo s intenzitou chovu nižší než 2 DJ/hektar, kdy je daná plocha používána pouze pro pastvu nebo pěstování krmiv nebo pícnin používaných ke krmení zvířat a kde jsou zvířata po značnou část roku nebo sezónně chována venku.

Při výpočtu velikosti chovu daného zařízení v DJ se vychází z těchto přepočítacích koeficientů:

prasata:

chovné prasnice ≥ 50 kg… 0,500

selata ≤ 20 kg … 0,027

ostatní prasata … 0,300

drůbež:

brojleři … 0,007

nosnice … 0,014

krůty … 0,030

kachny … 0,010

husy … 0,020

pštrosi … 0,350

ostatní drůbež… 0,001


(*1)  Váhový faktor pro nosnice je vypočítán vydělením prahové hodnoty pro ostatní drůbež (280 DJ) prahovou hodnotou pro nosnice (300 DJ). Výsledná hodnota je 280/300 = 0,93 (zaokrouhleno).“ “