Oblasti poradenství

Povinnosti původců odpadů od 1. ledna 2025

 

Koncem tohoto roku uplyne definitivně stanovené přechodné období dané v § 80 odstavci 4 vyhlášky č. 273/2021 Sb. ohledně vedení průběžné evidence a podávání hlášení podle původní staré již neplatné legislativy (zákon č. 185/2001 Sb. a vyhláška č. 383/2001 Sb. ve znění přede dnem 1. ledna 2021):

V letech 2021 až 2024 se průběžná evidence vede a roční hlášení za tento rok se podává podle požadavků vyhlášky č. 383/2001 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona. Pokud bude roční hlášení ohlášeno v souladu s požadavky vyhlášky č. 383/2001 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona, považují se všechny údaje, které jsou součástí ročního hlášení podle § 27, za ohlášené. V letech 2021 až 2024 se nevede průběžná evidence odpadů podle přílohy č. 14 k této vyhlášce.

 

Do konce roku ještě dojde v této souvislosti k novelizaci vyhlášky č. 273/2021 Sb., a od příštího roku se evidence odpadů povede právě podle této novely. Změny ve vyhlášce by měly být ale pouze kosmetické, dotknou se jen drobných úprav některých formulářů, které budou provedeny v návaznosti na tzv. ekoaudit.  

Dále je uvedeno stručné shrnutí všech povinností podle nové platné legislativy ohledně vedení evidence a hlášení odpadů, resp. co lze očekávat, od 1. ledna 2025:

 

Původce odpadu, provozovatel zařízení a obchodník s odpady jsou povinni vést průběžnou evidenci.

Průběžná evidence se vede samostatně za každý druh odpadu, za každé zařízení určené pro nakládání s odpady, za každého obchodníka s odpady a za každou provozovnu, kde odpad vzniká.

V případě vzniku odpadu mimo provozovnu a nakládání s odpady v mobilním zařízení k úpravě, využití nebo odstranění odpadu se průběžná evidence vede samostatně za každý správní obvod obce s rozšířenou působností a hlavního města Prahy.

Průběžná evidence je vedena způsobem, s četností záznamů a v rozsahu stanoveném vyhláškou ministerstva.

Součástí průběžné evidence jsou alespoň údaje o osobě, zařízení nebo provozovně, za které je průběžná evidence vedena, druhu a kategorii odpadu, údaje o množství odpadu, způsobech nakládání s odpady, původcích odpadu, zařízeních určených pro nakládání s odpady nebo obchodnících s odpady, od kterých je odpad přebírán, a zařízeních určených pro nakládání s odpady nebo obchodnících s odpady, kterým je odpad předáván.

Původce odpadu, provozovatel zařízení a obchodník s odpady jsou povinni uchovávat průběžnou evidenci po dobu 5 let od provedení záznamu do evidence.

Původce odpadu, který vyprodukoval nebo nakládal v uplynulém kalendářním roce s více než 600 kg nebezpečných odpadů, s více než 100 tunami ostatních odpadů nebo s odpadem perzistentních organických znečišťujících látek vymezeným vyhláškou ministerstva, je povinen zaslat do 28. února následujícího roku hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok.

Provozovatel zařízení, s výjimkou skladu odpadu podle přílohy č. 4 k tomuto zákonu bodu 12, a obchodník s odpady je povinen zaslat do 28. února následujícího kalendářního roku hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok.

Provozovatel zařízení je povinen zaslat toto hlášení i v případě, že v zařízení nebylo po celý uplynulý kalendářní rok nakládáno s odpady, aniž by byl provoz zařízení celoročně přerušen. Hlášení nezasílá provozovatel zařízení a obchodník s odpady, jejichž provoz nebo činnost byly přerušeny po celý uplynulý kalendářní rok.

 

Průběžná evidence se vede podle listu 2 přílohy č. 13 k této vyhlášce a dále vždy obsahuje

a) datum a číslo zápisu do evidence,

b) jméno a příjmení osoby odpovědné za vedení evidence.

V rámci vedení průběžné evidence odpadů se provede záznam

a) při každém naplnění prostředku pro soustřeďování odpadu,

b) při každém předání nebo převzetí odpadu,

c) odlišně od písmen a) a b) jednou měsíčně v případě periodického svozu komunálního odpadu,

d) při každém provedení úpravy, využití nebo odstranění odpadu,

e) při přeshraniční přepravě, dovozu nebo vývozu,

f) vždy na konci kalendářního roku k zaznamenání zůstatku odpadů k 31. prosinci.

Při vedení evidence a ohlašování se pro označení provozovny původce odpadů využívá identifikační číslo provozovny přidělené živnostenským úřadem. Pokud provozovna nemá přiděleno identifikační číslo provozovny, používá se k identifikaci interní číslo provozovny, které si ohlašovatel zvolí sám.

 

Provozovatel zařízení, které přijímá kovové odpady podle § 41 odstavce 1 a bodu 1. přílohy č. 23 k vyhlášce, s výjimkou provozovatele zařízení ke sběru a zpracování vozidel s ukončenou životností, vede průběžnou evidenci podle přílohy č. 14 k této vyhlášce.

Hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok se i v tomto případě zasílá podle listů 1 a 2 přílohy č. 13 k této vyhlášce.

 

  • Původce odpadu, provozovatel zařízení určeného pro nakládání s odpady a obchodník s odpady zasílají hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok („roční hlášení“) podle listů 1 a 2 přílohy č. 13 k této vyhlášce.
  • Původce odpadu podává samostatné hlášení za každou svou provozovnu včetně svého skladu odpadu podle přílohy č. 4 bodu 12 zákona.
  • Provozovatel čistírny odpadních vod a provozovatel zařízení na úpravu kalů zasílá jako součást ročního hlášení údaje o složení kalů předávaných k jejich využití na zemědělské půdě podle listu 3 přílohy č. 13 k této vyhlášce.
  • Hlášení údajů o volné kapacitě skládky v první fázi provozu, o stavu vytvořené finanční rezervy a o poplatcích za ukládání odpadu na skládku je součástí ročního hlášení a zasílá se podle listu 4 přílohy č. 13 k této vyhlášce.
  • Hlášení o obecním systému je součástí ročního hlášení a zasílá se podle listu 5 přílohy č. 13 k této vyhlášce (cca 14 tabulek) - Údaje o obecním systému nakládání s komunálními odpady.
  • Hlášení údajů o obsahu perzistentních organických látek podle přílohy IV přímo použitelného předpisu Evropské unie o perzistentních organických znečišťujících látkách se zasílá podle listu 6 přílohy č. 13 k této vyhlášce jako součást ročního hlášení. Za odpad perzistentních organických látek podle § 94 odst. 4 a § 95 odst. 3 zákona se považují veškeré odpady s obsahem perzistentních organických látek podle přílohy IV přímo použitelného předpisu Evropské unie o perzistentních organických znečišťujících látkách.
  • Provozovatel zařízení určeného pro nakládání s odpady ohlašuje údaje o přijatých polychlorovaných bifenylech jako součást ročního hlášení podle listu 7 přílohy č. 13 k této vyhlášce.
  • Provozovatel zařízení k mechanické úpravě, třídění a dotřídění odpadů s výjimkou zařízení k mechanické úpravě, třídění a dotřídění odpadů stavebních a demoličních odpadů při hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence zasílá jako součást ročního hlášení podrobné údaje z evidence odpadů na vstupu a výstupu z technologie úpravy odpadu v rozsahu podle listu 8 přílohy č. 13 k této vyhlášce.

 

Evidence odpadu

Evidenční kód - uvede se evidenční kód produkce odpadů, převzetí, nakládání, předání odpadu podle zákona a tabulky č. 1 této vyhlášky.

Tabulka č. 1 Evidenční kódy

Evidenční kódy Kód Množství odpadu
(+)/(-)
Partner
Primární produkce odpadu Vlastní vyprodukovaný odpad A00 (+) Ne
Primární produkce odpadu
Produkce převzetím odpadů od fyzické osoby - občana mimo obecní systém sběru komunálních odpadů
A10 (+) Ano
Primární produkce odpadu
Produkce převzetím lékárnou odpadu léčiv (20 01 31*, 20 01 32*) od fyzické osoby - občana
A20 (+) Ano
Primární produkce odpadu
Produkce prvním převzetím zpětně odebraných výrobků s ukončenou životností (elektrozařízení, baterie a akumulátory, pneumatiky) jejich zpracovatelem od kolektivního systému nebo výrobce, kteří zajišťují zpětný odběr podle § 65, 85, 86, 87 a 97 zákona o výrobcích s ukončenou životností.
A30 (+) Ano
Primární produkce odpadu
Produkce prvním převzetím výrobků s ukončenou životností nebo odpadních dopravních prostředků z různých druhů dopravy a strojů - Produkce prvním převzetím elektrozařízení zpracovatelem odpadních elektrozařízení podle § 64 zákona o výrobcích s ukončenou životností od fyzické osoby - občana nebo fyzické osoby podnikající nebo právnické osoby nebo od posledního prodejce podle § 66 zákona o výrobcích s ukončenou životností.
- Produkce prvním převzetím automobilových a průmyslových baterií nebo akumulátorů a pneumatik do zařízení pro nakládání s odpady podle § 83 odst. 2 a § 96 zákona o výrobcích s ukončenou životností od fyzické osoby - občana nebo fyzické osoby podnikající nebo právnické osoby. - Produkce prvním převzetím vozidla s ukončenou životností nebo jeho části do zařízení ke sběru vozidel s ukončenou životností podle § 108 zákona o výrobcích s ukončenou životností od fyzické osoby - občana nebo fyzické osoby podnikající nebo právnické osoby nebo obce, pokud bylo současně vydáno potvrzení podle § 108 odst. 1. písm. c) zákona o výrobcích s ukončenou životností.
- Produkce prvním převzetím odpadních dopravních prostředků z různých druhů dopravy (kolejová, letecká, lodní a další) a strojů do zařízení pro nakládání s odpady od fyzické osoby - občana nebo fyzické osoby podnikající nebo právnické osoby.
A40    
Primární produkce odpadu
Produkce odklizením odpadu, jehož původce není znám nebo zanikl, staré zátěže nebo následků živelní pohromy včetně povodně
A60 (+) Ne
Převzetí odpadu
Odpad převzatý od původce, od zařízení pro nakládání s odpady nebo od obchodníka s odpady
B00 (+) Ano
Převzetí odpadu
Odpad (20 01 31*, 20 01 32*) převzatý zařízením pro nakládání s odpady od lékárny (odpad léčiv pocházejících od občanů)
B22 (+) Ano
Převod odpadu
Množství odpadu převedené z minulého roku k 1. lednu vykazovaného roku
C00 (+) Ne
Vznik sekundárního odpadu po úpravě přijatého odpadu v zařízení pro nakládání s odpady (produkce odpadu stejného katalogového čísla, kdy nedošlo k jeho změně) BN40 (+) Ne
Vznik sekundárního odpadu po úpravě přijatého odpadu v zařízení pro nakládání s odpady. Jedná se o odpady z podskupin 19 01, 19 02, 19 03, 19 04, 19 05, 19 06, 19 07, 19 10, 19 11, 19 12 a odpady vzniklé při úpravě (demontáži vozidel s ukončenou životností) z podskupin: 16 01, 16 06, 16 08 01, 16 08 02, 16 08 03. BN41 (+) Ne
Vznik sekundárního odpadu po upuštění od odděleného soustřeďování v zařízení pro nakládání s odpady (po úpravě přijatého odpadu). Při upuštění od odděleného soustřeďování v zařízení pro nakládání s odpady se odpady zařazují přednostně do skupiny 19 Katalogu odpadů (vyjma odpadů podskupin 19 08 a 19 09). BN44 (+) Ne
Nakládání s odpadem
Upuštění od odděleného soustředění v zařízení pro nakládání s odpady (úprava).
BN4 (-) Ne
Předání odpadu
Předání odpadu (vlastního nebo přijatého nebo ze zásob z předchozího roku) do zařízení pro nakládání s odpady nebo obchodníkovi.
XN3 (-) Ano
Předání pneumatik a automobilových či průmyslových baterií a akumulátorů s ukončenou životností po demontáži vozidla s ukončenou životností a předání přenosných průmyslových baterií s ukončenou životností po demontáži elektrozařízení do systému zpětného odběru podle zákona o výrobcích s ukončenou životností. Jako partner se uvede výrobce nebo kolektivní systém, se kterým má zařízení smlouvu o zřízení místa zpětného odběru podle § 12 odst. 1 zákona o výrobcích s ukončenou životností. XN33 (-) Ano
Zůstatek odpadu (vlastního nebo přijatého) k 31. prosinci vykazovaného roku. XN5 (-) Ne
Přeshraniční přeprava odpadu z členského státu Evropské unie do ČR. BN6 (+) Ano
Přeshraniční přeprava odpadu do členského státu Evropské unie z ČR. XN7 (-) Ano
Dovoz odpadu ze státu, který není členským státem Evropské unie BN16 (+) Ano
Vývoz odpadu do státu, který není členským státem Evropské unie XN17 (-) Ano
Inventurní rozdíl - vyrovnání nedostatku odpadu XN50 (+) Ne
Inventurní rozdíl - vyrovnání přebytku odpadu XN53 (-) Ne
Inventurní rozdíl vzniklý v důsledku živelní pohromy, povodně, požáru, krádeže odpadu XN63 (-) Ne

 

V průběžné evidenci odpadů a ročním hlášení o odpadech se používají výše uvedené evidenční kódy odpadů.

Produkce odpadů v území je dána součtem evidenčních kódů:

A00 + A10 + A20 + A30 + A40 + A60.

Produkce odpadů původce odpadů je dána součtem evidenčních kódů: A00 + A60.

V případě, že je v evidenčním kódu uvedeno X, pak je možno X = A pro vlastní odpad, X = B pro odpad převzatý, X = C pro odpad odebraný ze zásob z předchozího roku.

Dále platí pro používání evidenčních kódů pro způsoby využití, odstranění, úpravy a skladování odpadu následující: XY, kde X = A pro vlastní odpad, X = B pro odpad převzatý, X = C pro odpad odebraný ze zásob z předchozího roku. Y = kód způsobu využití, odstranění, úpravy a skladování odpadu podle přílohy č. 5 a 6 k zákonu a evidenční kód podle přílohy č. 13 k této vyhlášce.

 

 

Přechodné období pro recykláty ze zemin a SDO se prodlouží cca o 3 roky

Výraznější změna se dotkne využití zemin a stavebních a demoličních odpadů.  Připravují se 4 nové vyhlášky, které upravují kritéria pro ukončení odpadového režimu SDO, zemin a kameniva, VEP a strusky. Ty jsou zatím ale pouze ve stádiu příprav a do konce roku určitě nestihnou projít legislativním procesem.

Zde se reaguje na další končící přechodné ustanovení ke dni 31. prosince 2024 ohledně kritérií výroby recyklátu z SDO v souladu s § 83 vyhlášky.

Je potřeba prodloužit přechodné období zhruba o 3 roky a nechat jet kritéria tak, jak jsou zatím nastavena v § 83, odst. 2 vyhlášky č. 273/2021 Sb. Pokud se vyhlášky připraví dříve, pojedou 2 režimy vedle sebe tak, aby byla dostatečně dlouhá doba na adaptaci na nový přístup.

 

Poddruhy odpadů

Poddruh odpadů je nově specifikován podle vyhlášky č. 8/2021 Sb. o Katalogu odpadů.

Katalog nově zahrnuje tzv. poddruhy odpadů (osmimístné katalogové číslo), které se v případě komunálních odpadů (sk. 20) používají pouze v případě, pokud jsou tyto poddruhy soustřeďovány odděleně (např. neželezné kovy, popel z domácích topenišť apod.).

Odpad se přiřazuje ke katalogovým číslům 20 01 01 01, 20 01 08 01, 20 01 40 01, 20 01 40 02, 20 01 40 03, 20 01 40 04, 20 01 40 05, 20 01 40 06, 20 03 01 01 pouze, pokud se jejich původce rozhodne pro jejich oddělené soustřeďování.

Poddruh odpadů se používá namísto druhu odpadu pro účely vedení průběžné evidence, ohlašování s výjimkou statistického zjišťování pro potřeby Českého statistického úřadu, informací o odpadu, základního popisu odpadu, osvědčení a výkazu podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/852, hodnocení nebezpečných vlastností odpadu a požadavku odděleného soustřeďování.

Pro ostatní účely je rozhodující příslušnost odpadu k druhu odpadu.

Poddruh odpadu může být použit pro účely povolení provozu zařízení určeného pro nakládání s odpady.

Pokud není stanoveno jinak, vztahují se na poddruh odpadu požadavky na nakládání s odpadem vztahující se na nadřazený druh odpadu.

Dle přechodného ustanovení § 14 vyhlášky se tak budou od 1. ledna 2025 již používat poddruhy odpadů na místo druhu odpadů:

V roce 2024 se místo poddruhu odpadu zařazuje odpad do příslušného druhu odpadu. Zařízení určené pro nakládání s odpady nebo obchodník, kteří mohou přebírat poddruh odpadu, mohou v roce 2024 přebírat odpovídající druh odpadu.

 

 

 

Další odkazy:

 

Metodické doporučení pro poskytování informací obcemi o odpadovém hospodářství občanům a Soustava indikátorů odpadového hospodářství obce

Metodické sdělení Odboru odpadů Ministerstva životního prostředí obcím ke způsobu použití údajů o komunálních odpadech převzatých zařízením k nakládání s odpady od fyzických osob

Jak zapojit živnostníky do systému obce